Friday, July 10, 2009

Kekejaman komunis diperinci

KUALA LUMPUR 9 Julai - Kementerian Pelajaran sedang mengkaji kemungkinan memperincikan segala kekejaman yang dilakukan oleh Parti Komunis Malaya (PKM) dan pemimpinnya dalam teks mata pelajaran Sejarah yang diajar di sekolah menengah.
Timbalan Menterinya, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, kajian semula itu perlu dilakukan kerana Kurikulum Sejarah Sekolah Menengah Rendah (Semakan) yang mula dilaksanakan pada 2003 tidak lagi menyentuh kegiatan PKM secara terperinci.
''Ini disebabkan ada pandangan daripada individu, ahli politik dan badan-badan berkepentingan yang menyarankan agar kementerian tidak memberi fokus kepada pemimpin PKM dalam teks kandungan Sejarah di peringkat sekolah," katanya pada sidang Dewan Negara hari ini.
Beliau menjawab soalan Senator Datuk Idris Buang yang bertanyakan sama ada mata pelajaran Sejarah akan dikaji semula agar memberi maklumat betul mengenai PKM dan bekas Setiausaha Agungnya, Chin Peng supaya pelajar tahu perbuatan membunuh, memperkosa dan menganiaya rakyat yang dilakukan pertubuhan haram itu.
Menurut Mohd. Puad, pihaknya akan mengkaji kemungkinan memperkenalkan semula Kurikulum Sejarah di bawah Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah (KBSM) yang dilaksanakan sebelum ini tetapi dihentikan setelah kementerian mewujudkan Kurikulum Sejarah Sekolah Menengah Rendah (Semakan).

0 comments: