Monday, October 3, 2011

PEMBANGKANG CARI JALAN JAGA AIR MUKA

DUN Bentayan berada dalam kawasan Parlimen Bakri Johor. Kedua duanya dimenangi oleh DAP. Dalam PRU ke 12, mereka dianggap sebagai calon tangkap muat. Katanya, mereka sendiri macam tidak percaya bila diumumkan menang sehingga berkata 'aiyya gua menang kah'? Barangkali kerana terkejut, MP Bakri tersebut sampai lupa menghantar soalan Dewan, semasa sidang parlimen pertama diadakan.

Kini giliran ADUN Bentayan pula menconteng arang di muka DAP. Dia digantung enam bulan kerana pecah amanah. Sebab itu, bila dia buat lawak kononnya cuba dibeli oleh BN, tidak ada siapa yang akan percaya kepadanya. Kalau dia sendiri tidak ada kredibiliti, pecah amanah dan YB tangkap muat, maka berharga sangatkah ADUN itu untuk dibeli oleh BN?

Yang pasti, BN tidak akan melakukan politik tidak bermaruah itu. Keutamaan BN dalam transformasi politiknya ialah meletakkan 'winnable candidate' dalam PRU ke 13 akan datang. Zaman meletakkan calon tangkap muat atau calon 'liabliti' macam ADUN Bentayan sudah berakhir. Bakal calon BN pilihanraya akan datang perlu ada KPI sebelum terpilih.

Sebab itu dakwaan ADUN Bentayan wajar diketawakan. Rakyat lebih percaya, bahawa sebenarnya dia dibeli dan diupah oleh DAP untuk membuat dakwaan tersebut sebagai syarat untuk dilepaskan daripada penggantungan dan diterima semula sebagai ADUN DAP. Di samping itu, DAP jugai tertekan kerana kebiadapan Lim Guan Eng. Bila Sultan Johor murka dan rakyat juga turut marah, DAP bimbang matlamat untuk menawan lebih banyak kerusi di Johor akan terbantut.

Justeru, dakwaan ADUN Bentayan itu hanyalah usaha untuk menyelamatkan air muka Lim Guan Eng yang menjadi beban kepada Pakatan Rakyat. Ada kemungkinan juga, ADUN Bentayan berkenaan telah mengugut keluar parti dan menjadi ADUN Bebas. Maka untuk mengelak mala petaka tersebut, ADUN berkenaan dipujuk untuk membuat dakwaan karut itu.

Pokoknya, politik pembangkang masih mundur dan tidak terbuka. Mereka tetap menggunakan politik sentimen. Perbuatan Mat Sabu dan Lim Guan Eng adalah contoh terbaik. Mereka menganggap rakyat masih boleh diputarbelitkan. Sebab itu apabila berbagai lapisan rakyat bangkit marah terhadap isu Mat Indera dan tuduhan Bandaraya Johor Bahru tidak selamat, ia menjadi senjata makan tuan.

Pembangkang masih sukar menerima kenyataan terhadap transformasi politik oleh Dato Najib. Diperingkat awal Anwar menolak menyertai Jawatankuasa Pilihan Khas Berhubung Dengan Penambahbaikan Proses Pilihan Raya. Pembangkang sebenarnya memang mengharapkan jawatankuasa ini tidak wujud. Mereka juga mengharapkan ISA tidak dihapuskan supaya isu ini boleh terus dieksploit dan sentimen rakyat dipermainkan. Mereka sebenarnya cukup yakin, Najib tidak akan berbuat apa apa terhadap tuntutan tertsebut. Apa yang berlaku adalah sebaliknya. Kini mereka lemas dengan transformasi yang dilaksanakan oleh Najib.

Menurut maklumat dalaman, hanya apabila beberapa peguam pro pembangkang mendesak supaya Pakatan Rakyat menghantar wakil ke dalam jawatankuasa Pilihan Khas tersebut, maka barulah Anwar bersetuju menyertainya. Menolak, bermakna imej pembangkang akan tercalar teruk. Sebagai 'damage control' dan menyelamatkan air muka, maka sepanjang perbahasan bermula hari ini, pembangkang mainkan isu supaya pilihanraya diadakan hanya selepas segala syor oleh jawatankuasa tersebut diterima, dilulus dan dilaksanakan. Jadi pembangkang masih mencari jalan untuk bermain politik.

Lim Kit Siang sebagai contohnya,masih memainkan isu Bersih dalam perbahasannya. Kenapa? Dia tidak mahu penubuhan Jawatankuasa Pilihan Khas itu akan menenggelamkan isu perhimpunan Bersih yang mereka dakwa telah berjaya menjatuhkan imej kerajaan. Yang mereka perjuangankan bukan penyelesaian. Mereka tidak mahu penyelesaian. Takut kehabisan modal.

Walau bagaimanapun ketika berbahas pada hari pertama di Dewan Rakyat hari ini, Anwar ditempelak oleh YB Gobalakrishnan bekas MP dari PKR sama ada Anwar dan Azmin Ali layak menjadi ahli dalam Jawatankuasa Pilihan Khas itu. Gobala mendakwa Anwar dan Azmin sendiri tidak bersikap adil dan menutup 160 aduan semasa pemilihan parti PKR yang lepas. Cakap tak serupa bikin.

0 comments: