Monday, December 6, 2010

CHUA SOI LEK: JUARA MCA ATAU JUARA RAKYAT.

Dalam Konvensyen BN yang lalu, Dato Seri Mohd Najib mengulas panjang mengenai 'winnable candidate'. Menurut beliau, calon tersebut tidak semestinya popular di dalam parti, tetapi popular di kalangan rakyat. Calon seperti itu akan diberi keutamaan. Justeru, Najib memberi amaran, jangan pilih calon hanya untuk menguatkan kedudukan Presiden parti, sedangkan calon itu tidak menang dalam pilihanraya.
Pepatah Melayu mengatakan, siapa makan cili maka dialah yang terasa pedasnya. Dalam konteks ucapan Najib itu semua pemimpin komponen di atas pentas bertepuk tangan tanda bersetuju dengan Najib, hanya Soi Lek yang yang tidak senyum dan tidak bertepuk tangan. Kenapa?
Terpilihnya dewan San Choon milik MCA sebagai tempat berlansungnya Konvensyen BN menunjukkan kesungguhan BN untuk bermuafakat. Malangnya tanpa mengira sensitiviti pihak lain Soi Lek meminta secara terbuka supaya UMNO tidak bersikap seperti 'Big Brother'. Dalam BN katanya tidak ada abang sulong atau adik bungsu. Dia turut menuntut supaya pemimpin UMNO jangan menggunakan perkataan 'ketuanan Melayu' kerana ia berkaitan dengan konsep hamba dan tuan. Dia juga meminta supaya sebarang polisi jangan di umum dalam MT UMNO atau Perhimpunan Agung UMNO.
Kalau Chua Soi Lek berkata demikian untuk tujuan menguatkan kedudukannya di kalangan ahli MCA dan menjadi popular hanya di dalam partinya, maka ia sudah bercanggah dengan apa yang disarankan oleh Dato Seri Najib. Sikap beliau tidak selari dengan Presiden parti parti komponen yang lain. Apa yang beliau katakan itu adalah 'unnecessary'. Tidak patut dan tidak perlu. Menunjuk keberanian di hadapan penyokong atas isu yang tidak wujud, tidak berbangkit dan tidak relevan amatlah tidak wajar dan tidak bijaksana.
Apakah UMNO bersikap 'big brother' yang mendiskriminasi dan menzalimi parti parti komponen yang lain. Sudah tentu tidak. Sebab itu UMNO sanggup mengorbankan banyak kerusi yang majoriti Melayu untuk ditandingi oleh calon dari parti komponan lain seperti MCA dan Gerakan. Lihat sahaja di Wangsa Maju, Bandar Tun Razak, Air Hitam, Labis, Simpang Renggam dan lain lain. Secara kebetulan kerusi yang dimenangi oleh UMNO lebih banyak, maka atas prinsip BN yang mengutamakan konsensus, permufakatan dan rundingan, maka Presiden dan Timbalan Presiden UMNOlah yang menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri. Itulah yang dipersetujui sekian lama.
Tidak wujud soal buli atau abang sulong yang zalim. Semuanya atas dasar muafakat sebab itu bukan mudah untuk mengagihkan kerusi di kalangan parti parti komponen yang begitu banyak. Dan bukan mudah pula untuk mengagihkan kerusi anggota kabinet walaupun ada parti tersebut kehilangan banyak kerusi di PRU ke 12 termasuk MCA. Dalam pilihanraya kecil Hulu Selangor walaupun ada desakan daripada pemimpin UMNO bahagian, kerusi itu tetap diserahkan kepada MIC dan UMNO bekerja kuat untuk memastikan kemenangan YB Kamalanathan. Dan ini turut dibuktikan di Batu SAPI. Walaupun Timbalan Ketua PBS Batu Sapi adalah Bumiputra Islam dan kawasan itu majoriti Bumiputra Melayu, calon berketurunan Cina daripada PBS tetap diberi keutamaan.
Bahkan untuk menyelamatkan BN, UMNO segera melakukan transformasi parti. Bukan untuk kepentingan UMNO seorang tetapi untuk kesinambungan tradisi perjuangan BN. Walaupun program 'Juara Rakyat' kurang dapat dokongan daripada beberapa rakan tertentu dalam BN, tetapi UMNO tidak pernah patah semangat untuk meneruskan dan menjayakannya. Chua Soi Lek harus melihat pendedahan Pengerusi SPR mengenai trend daftar pemilih di mana DAP lebih agresif berbanding dengan MCA. Apakah ia berpunca kerana UMNO bersikap 'big brother'?
Mengenai 'Ketuanan Melayu', istilah ini timbul apabila Dato Abdullah Ahmad bekas MP Kok Lanas membentangkan kertas kerja di Singapura. Dia menyebut tentang Malay dominance yang diterjemahkan oleh media sebagai ketuanan Melayu. Seorang penulis bukan Melayu pada tahun 2007 juga menulis mengenai 'Malay Hegemony' dan 'Malay Supremacy'. Ia turut diterjemahkan sebagai 'Ketuanan Melayu'.
Kenapa Soi Lek mahu melihat konsep itu dalam karangka barat yang dikaitkan dengan 'Lord and Serf' atau 'Master dan Slave'. Orang Melayu melihat ketuanan Melayu dalam karangka pemikiran orang Melayu yang berkaitan dengan bahasa, budaya, agama Islam dan kedudukan raja raja Melayu dan semunya itu dengan jelas termaktub dalam perlembagaan negara. Ia sama dengan perjuangan Soi Lek mengenai Sekolah Jenis Kebangsaan Cina, Bahasa Mandarin dan terbaru mengenai pengiktirafan sijil UEC. Apakah itu bukan perjuangan 'Ketuanan Cina'?
Maka kenapa pemimpin seperti Soi Lek mahu mempolimikkannya. 'Ketuanan Melayu' tidak ada kena mengena langsung dengan konsep 'supremacy atau hegemony'. Soi Lek patut menyalahkan dirinya sendiri kerana terperangkap dengan konsep yang cuba diputarbelitkan oleh Anwar Ibrahim.
Ketuanan Melayu tidak menghalang pun untuk kaum bukan Melayu berniaga, membeli tanah, termasuk hartanah. Kalau UMNO bersikap 'big brother' dan 'ketuanan Melayu' itu zalim bagaimana pula orang Cina lebih dominan berbanding dengan orang Melayu dalam bidang perniagaan?
Oleh itu di mana soal hamba dan tuan, atau 'big brother' yang arrogant yang dimaksudkan oleh Chua Soi Leki itu? Untuk memastikan kemenangan BN, apakah keutamaan beliau. Menjadi popular hanya di kalangan penyokong parti atau di kalangan rakyat keseluruhannya? Di situlah kejayaan Najib. Beliau serius mahu rakyat didahulukan. Menjadi juara rakyat adalah keutamaan. Sebab itu undi BN semakin meningkat di Manek Urai, Bagan Pinang, Hulu Selangor, Galas dan Batu Sapi. Itu tanda mereka menyokong kesungguhan Dato Seri Najib.
Semoga Presiden MCA itu tidak terperangkap dengan Anwar. Pada 14 April 2008 Anwar mengisitharkan PKR menolak 'Ketuanan Melayu' dan digantikan dengan 'Ketuanan Rakyat'. Dulu dialah yang lantang bercakap mengenai ketuanan Melayu. Sekarang dia mengaitkan ketuanan Melayu dengan konsep tuan dan hamba. Dia cuba membunuh UMNO dengan cara tersebut. Sedangkan dialah yang mempraktikkan dasar tuan dan hamba dalam PKR. Apakah Soi Lek tidak nampak itu semua.0 comments: